Navnedag i Hellas

Navnedag i Hellas

Panagia

Feires: 15. august

Tradisjoner rundt 15. august på Thassos

På Thassos er det ofte vanlig at menneskene som har vært til gudstjeneste etterpå samles utenfor kirken og spiser en lunsjbit sammen. Noen fortsetter feiringen her, men som oftest samles man på andre plasser med naboer og venner. Oftest spiller lokale musikere opp til fest, og greske folkedansere byr opp til dans. Ut over kvelden er det vanlig at man spiser ”gresk mezes ” og drikker lokal vin sammen.

Jomfru Marias landsby på Thassos

Cirka 10 kilometer fra Limenas finner du en landsby oppkalt etter Panagia – Jomfru Maria.

Flere vil nok si at dette er den mest pittoreske og fotogene landsbyen på øya. Landsbyen er omfavnet av fjell i bakgrunn, samt at den har utsikt over havet. Her kommer det rent og friskt kildevann, rett fra fjellene – og for besøkende kan dette kalde vannet nytes i en fontene i sentrum av torget.

Panagia var den opprinnelige hovedstaden på Thassos, tilbake i 1821. Landsbyen er kjent for smale og snirklete gater, med typiske hvite hus hvor flere er flott pyntet med detaljer i blått eller rosa – noe liknende man opplever på Mykonos og Santorini.

 

 

I Hellas er navnedag mer spesielt enn fødselsdager, og spesielt navnedagen som er den 15.august. Da feires alle som har blitt oppkalt etter den hellige Jomfru Maria, Jesus mor – kalt ”Panagia” på gresk. Da Jomfru Maria ansees som den helligste skikkelsen i ortodoks historie, og har status høyere enn alle helgener er denne navnedagen veldig spesiell. På denne dagen, 15. august feirer hele Hellas henne – Jomfru Maria, og alle de som er oppkalt etter henne: Maria, Panagiotis, Panagiota, Despina og Marios.

 

På den 15. August inviterer klostre og kirker ved navn Panagia til feiring. En feiring av glede, for henne – Maria og hennes sønn, naturen og menneskene.

Tradisjonen blir feiret på ulike måter, avhengig av hvor man er i Hellas.

Noen måter å feire tradisjonen på kan være:

 

  • Å gå i tog bak et ikon av Jomfru Maria til nærmeste hellige kirke, andre går pilegrimsreise på flere kilometer som avsluttes med festligheter.
  • Det er vanlig at det under gudstjenester blir sendt hellige ikoner på rundgang mellom menigheten, eller man står på rekke og etter tur korser seg, samt kysser ikonet av Jomfru Maria.
  • På flere plasser er tradisjonen mot kvelden å samles i nabolaget for å spise et festmåltid, synge salmer og si bønner for jomfruen.
  • Kvinner som faster opp mot den hellige dagen er en gammel tradisjon, som noen fortsatt praktiserer.
  • Den mest spesielle tradisjonen er kanskje fra Kefalonia. Hvert år kommer fflere tilreisende hit for å samles utenfor klosteret ”The Holy Monastery of Panagia, Fidousa”, hvor man skal møte ”slangekvinnen”. Nesten hvert år, på denne dagen kommer det små slanger strømmene til denne kirkeplassen. De lokale ser på dette som et symbol på god lykke for øya og det kommende året. Om slangene uteblir, menes det som et tegn på at vonde ting vil skje.

 

 

I ”moderne tider” er det vanlig at man går i kirken på dagen, for å så samle seg med naboer og venner mot kvelden. Deretter drar de fleste ”unge” ut og fester natten lang.

Uskreven ”skikk”

Om man er gjest har man med seg en liten gave, mens den som har navnedagen skal spandere mat/dessert og drikke.

Om man er ute og feirer med en som har navnedag er det høflig å spandere en shot/drink eller liknende til den som har navnedag som en gest.

Dette er mer høflighet, og er ikke noe som må praktiseres eller forventes.

 

 

 

Til felles over hele Hellas er denne dagen "Panagia", den 15. august fylt med:

 

ikoner, god mat, fest, sang og dans. Det er en gledens dag.