Fjelltur opp Ipsarion

IPSARION - Thassos høyeste fjell

 

 

 

 

 

Leserbrev fra: Ingunn Strand Johansen

Ipsarion ruver ikke mer enn 1204 meter over havet, men da det ikke er noe fjell ved siden av, er det en fantastisk utsikt over store deler av Thassos fra denne toppen.

 

Turen opp til Ipsarion tar cirka tre timer, og det er ikke vanskelig å finne veien.

 

Stien opp starter fra landsbyen Potamia.

For å komme hit kjører du hovedveien til Skala Potamia. Videre er det skiltet til Potamia. Potamia er en liten landsby, hvor det er lett å finne parkeringsplass ved de øverste husene.

 

 

 

 

 

Alternative ruter til toppen

 

  • Til fots:

Første del av turen er ikke så godt merket, men det er bare å følge veien rett frem, helt til du finner skiltet (ca. én time) som viser til Ipsarion. Her begynner hovedstien. Da dette har vært en eldre ferdselsvei går stien slakt i sikksakk, hele veien opp til fjellryggen. Vel oppe fra denne stien er det en flott utsikt ned til landsbyen Skala Potamia. Herifra er det igjen cirka 30 minutter gange, på en godt merket sti, før du kommer til selve topppunktet på 1204 m.o.h.

 

  • Kjøre bil, og gå de siste 30 minuttene til fots.

 

  • Kjøre bil helt til toppen. Om du velger dette er det greit å vite at det siste stykke ikke er egnet for alle typer leiebiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

For å nå toppen med bil

 

Selv studerte u.t. av leserbrevet både gamle og nye kart. Vi fant ut at veien opp var så bra, at det var fullt mulig å ta seg opp med bil. Kanskje med en litt annen enn min lille leiebil, vel og merke.

U.t. hadde året før kjørt opp til "The lake" ved Maries, også et flott område, og det gikk fint. Etter litt debatt, og store protester fra medpassasjerer, ble det vurdert at veien var bra nok.

 

Jeg hadde på forhånd fått beskjed hvor jeg skulle kjøre: forbi The Lake, første til høyre, for å så hold til venstre.

 

På veien ble jeg kjørt forbi av en rød, liten bil, som lignet min, i ganske stor fart. Dermed tenkte jeg at dette er en vei som lokalbefolkningen bruker, noe som tyder på at dette vil gå bra. Oppover var det riktignok noen huller, groper, steiner og sånt, men jeg kjørte rolig og holdt blikket fokusert fremover.

 

Omsider kom vi til krysset med skiltet som viser retningen til "Ipsarion", og etter dette ble det brattere. Utsikten var flott, om du ikke ga så mye oppmerksomhet til den usikrede kanten, som gikk bratt ned.

 

Etter et stykke ser vi plutselig igjen den lille, røde bilen. Den stopper, og ut tøt det mennesker. To fra forsetene i bilen, tre fra baksetene, og to fra bagasejerommet. De ville nemlig vite om dette var riktig vei opp, da de hadde aldri vært der før...

På dette tidspunktet begynte jeg selv å bli lettere hysterisk, og var overbevist om at det ikke var rom for å snu. Så, det var bare å kjøre videre.

 

Etter nok en halvtime med kjøring, i rolig tempo, ringte jeg til bruttern. På telefon måtte jeg innrømme at jeg hadde tullet meg bort ( uten at jeg helt kunne skjønne hvordan).

Bruttern hadde da vært oppe på toppen av Ipsarion, og ventet på oss ved turhytta. I det jeg ringer kan han se oss, og kommer nedover bakken. Etter å ha flyttet på noen større steiner, kom vi oss opp (til der man kan gå siste biten til fots), og vi fikk parkert ved siden av alle jeepene og SUVene som også hadde tatt turen opp. Antakelig en lettere, og bedre tur opp, enn hva vi hadde med vår leiebil.

 

Så, neste gang har jeg bestemt meg for å leie en større bil, kjøre nesten til topps, og gå de siste 30. minuttene opp til toppen.